Baterii LiPo și siguranță

Noțiuni de bază ale bateriei LiPo

Bateriile cu litiu polimer, mai cunoscute sub numele de LiPo, au o densitate ridicată a energiei, o rată mare de descărcare și o greutate redusă, ceea ce le face un candidat excelent pentru aplicații RC.

Învățând elementele de bază despre bateriile LiPo, veți putea citi și înțelege specificațiile acestora.

Tensiunea bateriei și numărul de celule (S)

Bateriile LiPo utilizate în RC sunt alcătuite din celule individuale   conectate  în serie, astfel încât tensiunea bateriei este suma tensiunii celulelor. Fiecare celulă dintr-o baterie LiPo standard are o tensiune nominală de  3,7V . Prin urmare, tensiunea bateriei este adesea denumită câte celule din baterie (alias „S”).

1S = 1 celulă = 3,7V
2S = 2 celule = 7,4V
3S = 3 celule = 11,1V
4S = 4 celule = 14,8V
5S = 5 celule = 18,5V
6S = 6 celule = 22,2V

De exemplu, numim o baterie de 14,8V o baterie „cu 4 celule” sau „4S”.

Tensiunea afectează direct RPM-urile motoarelor fără perii, prin urmare, puteți utiliza baterii cu număr mai mare de celule pentru a crește viteza quadcopterului dacă motorul / ESC și alte electronice acceptă tensiune mai mare. Dar o baterie cu mai multe celule de aceeași capacitate este mai grea, deoarece conține mai multe celule.

O baterie LiPo este proiectată să funcționeze într-un interval de tensiune sigur, de la  3V la 4,2V .

Descărcarea sub 3V poate cauza pierderea performanțelor ireversibile și chiar deteriorarea bateriei.

Supraîncărcarea peste 4.2V poate fi periculoasă și poate provoca în cele din urmă incendii.

Cu toate acestea, este recomandabil să opriți descărcarea atunci când ajunge la 3,5V din motive de sănătate ale bateriei. De exemplu, pentru un Lipo 3S, tensiunea maximă este de 12,6 V și ar trebui să aterizați când tensiunea ajunge la 10,5 V (la 3,5 V pe celulă).

Capacitatea și dimensiunea bateriei LiPo

Capacitatea unei baterii LiPo este măsurată în mAh (milli-amp ore). „ MAh ” este în esență o indicație a cantității de curent pe care o puteți extrage din baterie timp de o oră până când aceasta este golită.

De exemplu, pentru un Lipo de 1300 mAh, ar fi nevoie de o oră pentru a fi complet descărcat dacă trageți un curent constant de 1,3A din acesta. Dacă extragerea curentă se dublează la 2,6A, durata ar fi redusă la jumătate (1,3 / 2,6 = 0,5). Dacă trageți 39A de curent non-stop, acest pachet ar dura doar 2 minute (1,3 / 39 = 1/30 dintr-o oră).

Creșterea capacității bateriei vă poate oferi un timp de zbor mai mare, dar va avea și o greutate mai mare și o dimensiune fizică mai mare. Există un compromis între capacitate și greutate, care afectează timpul de zbor și agilitatea aeronavei.

O capacitate mai mare vă poate oferi, de asemenea, curent de descărcare mai mare, așa cum veți vedea în secțiunea următoare.

C Rating (Rata de descărcare)

Bateriile Lipo pentru quadcoptere din zilele noastre au toate un rating C. Cunoscând ratingul C și capacitatea unei baterii, putem calcula curentul maxim de descărcare continuă și sigură   a unei baterii LiPo.

Curent maxim de descărcare = C-Rating * Capacitate

De exemplu, o baterie de 1300mAh 50C are un curent de descărcare continuu maxim estimat de 65A.

Unele baterii au două calificări C: „continuu” și „rafală”. Evaluarea Burst se aplică numai într-o perioadă scurtă de timp (de exemplu, 10 secunde).

Deși ratingul C ar putea fi un instrument util, acesta a devenit în principal un instrument de marketing și nu este întotdeauna raportat cu exactitate.

Dacă ratingul C este prea scăzut, bateria va avea dificultăți în transmiterea curentului către motoarele dvs., iar quad-ul dvs. va fi insuficient alimentat. Puteți chiar deteriora bateria dacă consumul de curent depășește gradul de siguranță.

Conectori

Regula generală, conectorul bateriei ar trebui să se potrivească cu cel pe care îl utilizați pe elicopter. Dacă nu dețineți încă un quad, alegeți unul și rămâneți cu el.

Toate bateriile Lipo vin cu 2 seturi de fire / conectori: un  cablu de echilibru  și un cablu principal sau un  cablu de descărcare  (cu excepția bateriilor 1S care au doar un cablu principal). Există destul de mulți conectori diferiți utilizați în bateriile LiPo. Principalele diferențe sunt forma, greutatea și ratingul curent.

Ce este FPV?

Posturi conexe

Închideți Coșul meu
Închideți Lista de dorințe
Închideți Văzut recent
Închideți
Închideți
Categorii